ELS GUIONISTES ES CONVERTEIXEN EN STORY MANAGERS A LA XARXA SOCIAL

De guionistes a Story Managers a la Xarxa Social. Els guionistes de televisió, ara també interactuen amb els fans a través del Twitter i del Facebook. Gràcies a això, els  espectadors 2.0 poden viure l’experiència de formar part de la ficció televisiva. Fins i tot, hi ha qui diu que  els autors de sèries com Walking Dead pensen més en les xarxes socials que en la televisió a l’hora d’escriure.

Tradicionalment,  es tenia la idea  que la gent mirava la televisió  passivament. Però està emergint un nou escenari en el que veure la tele  també s’acompanya  dels comentaris a través d’altres pantalles (mòbil, portàtil, tablets)  sobre  el que s’està contemplant a la pantalla principal.   De fet, un de cada dos espectadors (franja d’ edat entre 18-34 anys) socialitza la seva experiència televisiva.

Està emergint el concepte  de “directe” en la Ficció de la mateixa manera que ja existeix en els esdeveniments esportius i  socials. Els canals estan dotant de valor afegit els seus continguts per aconseguir majors quotes de pantalla. Per exemple, a través dels Twittersodis, que transcorren de forma paral.lela a l’emissió de la sèrie El Barco, els fans – els membres de la comunitat social que s’aglutina entorn de la sèrie- poden interactuar amb els personatges de ficció i rebre respostes en temps real, ampliar informació sobre les trames,  xatejar amb altres fans… És una manera intel·ligent d’atrapar a l’espectador i fer que  visqui una experiència immersiva. Les possibilitats són il·limitades. La ficció es fa realitat.

Igual que passa amb les marques, les respostes i els inputs del públic són un feedback valuosíssim per continuar donant forma a les trames i al perfil dels personatges. Fidelitzant, així,  l’audiència.

Noves oportunitats estan sorgint per als productors de continguts. Termes com “crossmedia” i “transmèdia”   estan començant a formar part del lèxic dels mitjans de comunicació.

  • Multiplataforma: Consisteix a explicar la mateixa història de manera invariable en diferents mitjans.
  • Crossmedia: Consisteix a explicar la història en diferents mitjans, adaptant-la a les peculiaritats de cadascun. Per comprendre-la, és necessari el conjunt.
  • Transmèdia: Consisteix a explicar la història en diferents mitjans, adaptant-la a les seves peculiaritats. Pot tenir sentit de forma independent en cadascun d’ells.

L’aliança entre TV i  plataformes socials com Get Glue o Social Guide està resultant crucial als USA per a l’èxit d’un programa. I, és clar, ja hi ha audímetres que mesuren el Zum-Zum social  que genera un show televisiu.

Share your thoughts