STORYTELLING IMMERSIU AL MWC’19

Les innovacions que s’han vist al MWC del 2019 canvien  la forma com es creen i es comuniquen els continguts digitals. La combinació de tecnologies immersives, GPS  i  Biometria fa que les experiències virtuals evolucionin. Però com són aquests continguts immersius i cap on van?

He estat a  l’última edició del Mobile World Congress (MWC) i del  Four Years From Now (4YFN) treballant com a UX Writer per a l’agència de Màrketing i Comunicació OMD i la productora audiovisual Alca Films.  Aquest article recull algunes de les tendències que he detectat en l’àmbit de l’ Storytelling i la creació de continguts.

Storytelling Immersiu

Les tecnologies permeten a les audiències interactuar o experimentar continguts digitals ubicats  en un lloc concret o, fins i tot, en un moment concret.   D’aquest fet es deriva una narrativa que no està pensada per a ser consumida seqüencial i linealment, sinó que es desplega d’una manera diferent segons qui és l’usuari, el seu estat anímic o com interactua amb el context.  Està sorgint un mitjà d’entreteniment  emergent que pot canviar la forma en què s’interactua amb els continguts i també com s’expliquen les històries.

Realitat Virtual (VR)

La Realitat Virtual és la tecnologia immersiva que crea mons amb les seves pròpies regles i  que tenen més possibilitats de ser explorats per part de l’usuari. La Realitat Virtual transmet a les audiències la sensació que s’han traslladat física i mentalment.

Social VR

L’antic concepte de Second Screen (aplicacions mòbils utilitzades per accedir a continguts que complementen l’experiència televisiva) evoluciona amb la realitat virtual. Social VR és l’ espai virtual que facilita una experiència compartida de visionat de continguts  audiovisuals en una gran pantalla virtual d’alta qualitat. La presència VR es basa en avatars que reflecteixen fidelment emocions  i gestualitats de l’usuari. L’ús de la  Intel.ligència Artificial (IA) facilita interpretar en temps real els sentiments que generen els continguts en l’audiència. Social VR és obra de les companyies sudcoreanes Oksusu i SK Telekom.

Scape Rooms i VR

Les Scape Rooms i els Parcs temàtics ja estan experimentant el potencial de les tecnologies immersives com la VR. Proporcionen als usuaris la possibilitat de compartir i socialitzar l’experiència en un context d’entreteniment públic.

És el cas de d’ Ubisoft  (Assassin’ s Creed), responsables de l’experiència Voyager VR feta en exclusiva per a JK Iguatemi Shopping Center a São Paulo, al Brasil. Una vegada en l’entorn virtual, els jugadors fan les mateixes coses que farien en una scape room física: interactuar  amb els seus amics i intentar trobar la sortida en una lluita contra rellotge. Tanmateix, en el món virtual, els entorns només estan limitats per la imaginació dels dissenyadors del joc, i els trencaclosques poden requerir solucions que ni tan sols són possibles en el món real.

Realitat Augmentada  (AR)

Utilitzar tecnologies basades en la realitat augmentada i la localització fa possible afegir una capa de contingut digital a qualsevol objecte o espai. Afegeix només alguns detalls digitals a l’experiència però canvia completament la percepció de la realitat. El principal recurs immersiu , per tant, és sumar el contingut en el context de la vida quotidiana de l’usuari.

De totes les diverses aplicacions i jocs de realitat augmentada basats en la ubicació, hi ha una que és particularment famós: Pokémon Go. Qualsevol que hagi jugat a Pokemon Go, sap que una activitat com  anar de botigues adquireix un context completament diferent. A més, permet la personalització. És a dir, que l’experiència que una persona  pugui obtenir sigui  diferent  a la d’una altra persona.

ArGeo aconsegueix una experiència de gamificació molt semblant el joc de Pokemon Go. ArGeo és una aplicació de màrqueting que barreja la realitat augmentada, la gamificació i geolocalització. Permet els usuaris descobrir, capturar i canviar promocions geolocalitzades per les marques en els carrers d’una ciutat. Els usuaris fàcilment “cacen” i localitzen productes o serveis virtuals associats a promocions. El sector de retail i serveis s’està adaptant ràpidament  a la cultura AR. Les tecnologies immersives permeten a les empreses crear noves experiències per la seves marques.

La tecnologia fa possible connectar amb les audiències  de forma  més interactiva i interessant. Les noves formes de narrativa no estan fent més que començar a desplegar tot el seu potencial.

Share your thoughts