TRANSMÈDIA INFANTIL I JUVENIL (I)

La narrativa transmèdia aplicada als continguts infantils i juvenils és una nova forma d’explicar històries a través de diferents plataformes: pel.lícules, sèries, webs, xarxes socials, smartphones… Els diversos formats actuen com a “peces d’un trencaclosques” que encaixen entre si, fent un tot (Transmèdia) més satisfactori  que no pas la simple suma de les parts (Multiplataforma). Els productors, cadenes de TV, educadors…  estan descobrint  els avantatges  del Transmèdia, que permet que el públic participi, reculli  i connecti les peces. Al mateix temps,  els espectadors també senten que la història és més real, aconseguint formar part d’una experiència única.

L’any passat, diferents webs de fans de Harry Potter van informar  al mateix temps que JK Rowling tenia una notícia important per a tots els seguidors del personatge. Per descobrir de què es tractava ,  s’havien de localitzar diferents missatges ocults  en el Secret Street View,  un web creat expressament per a l’ocasió i integrat a Google Maps. Els missatges remetien a un canal de Youtube on apareixia un compte enrere. Finalment,  Rowling va revelar en un vídeo que estava a punt d’aparèixer una nova plataforma anomenada Pottermore. La divulgació mateixa del projecte és ja tota una declaració de principis Transmèdia. Pottermore és, segons els seus creadors – l’agència interactiva TH_NK  i  Sony- una experiència on-line que no s’assembla a cap altra i on  els fans poden interactuar amb la història i compartir-la.

Per la seva banda, Disney està intentant  crear una vivència Transmèdia que pugui ser tan intensa pels fans com  visitar un dels seus parcs temàtics.  L’avantatge del Transmèdia és evident: a través dels mitjans interactius on-line,  Disney pot arribar a  un públic potencial molt més ampli.  De moment, els seus sites Club Penguin  i  Create  estan creixent dia a dia en aplicacions que permeten una major interactivitat.

La generació digital d’avui serà la dels consumidors actius dels mitjans de comunicació del demà. El Transmèdia, per la seva naturalesa, permet establir múltiples punts de vista sobre una història o esdeveniment. Facilita que els més joves explorin perspectives diferents de les habituals. Els educadors perceben que es pot convertir  en una eina molt eficaç per aprendre i reflexionar de forma interactiva. Això va quedar de manifest al recent  Transmedia Living Lab de Madrid , on  el tema ‘Transmèdia i nens’ va protagonitzar una jornada completa.

The Time Tribe és una aventura  que explora les possibilitats del transmèdia  en l’educació. Presenta el viatge en el temps d’una colla de nens entre 8-13 anys i ofereix la possibilitat de reviure alguns dels moments més emocionants de la Història. L’experiència combina la narració en sèrie, els jocs d’aventures, les xarxes socials… Els seus creadors volen fomentar la idea que la Humanitat sempre s’ha enfrontat a problemes similars al llarg del temps i l’espai.

Els nens han crescut amb la tecnologia: esperen la informació a qualsevol lloc i en qualsevol moment. El seu consum televisiu  cada cop disminueix més. Una sèrie d’animació ha de lluitar contra un munt d’ofertes lúdiques. Per això no és estrany  que les repeticions dels episodis no resultin  prou  atractives per al públic infantil. Un plantejament Transmèdia permet fidelitzar l’audiència més enllà de l’emissió d’una sèrie.

L’aliança  amb les xarxes socials ha permès que productes televisius que havien perdut adeptes  ressorgissin amb força.  L’últim èxit de  “The Muppets”  es remuntava al 1979 amb “The Muppet movie”, des d’aleshores havien iniciat una lenta però inexorable decadència. No va ser fins al 2009,  amb “The Muppets: Bohemian Rhapsody” – es va convertir en vídeo viral i va guanyar 2 webbies – que la franquícia creada per Jim Henson va començar a remuntar de la mà de YouTube, Facebook, Twitter i Google +.

Fins i tot, les mateixes cadenes de televisió volen fidelitzar el seu públic a través d’altres pantalles . Nickelodeon va crear a finals del 2011, Nickmomun projecte multiplataforma que inclou una revista, xarxes socials,  web per compartir vídeos i fotos, un blog…

Algunes editorials i escriptors estan incorporant elements transmèdia en  les seves històries per encoratjar els joves a entusiasmar-se per la lectura. L’ autor Patrick Carman, per exemple, defineix la seva última creació Dark Eden  de la següent manera… “no és una novel.la, no és un llibre d’àudio, no és una pel.lícula,  és… les tres coses alhora.”

Un fabricant de joguines com Mattel ha utilitzat la premisa  “no ser perfecte no és dolent” que defineix la seva franquícia ‘Monster High’  per crear  (a més de les nines): una línia de roba, una col.lecció de llibres, programes especials de TV, webisodis animats que ja han estat vistos més de 80 milions de vegades… Fins i tot,  s’ha expandit al món real participant en una campanya contra el bullying  infantil a les escoles.

El Transmèdia també és, evidentment,  una manera d’amortitzar les inversions econòmiques  en la creació dels continguts. Els productors, com és natural, desitgen que les seves franquícies creatives siguin operatives en el màxim de plataformes possibles.

Però queda una pregunta per respondre: tots els móns de ficció, totes les històries i tots els personatges són aptes i tenen prou entitat i potencial com per crear un Storyworld  transmèdia al seu voltant?

2 Comments

Join the discussion and tell us your opinion.

Marcreply
5 juliol, 2012 at 2:00 pm

Molt interessant l’article, trobo a faltar algun exemple més proper, com és el cas dels continguts transmèdia de 3XL a la televisió i a Internet.

GUIONISTES EN ACCIÓreply
5 juliol, 2012 at 3:50 pm
– In reply to: Marc

Gràcies pel suggeriment Marc. Sí, efectivament, els continguts de 3XL són un referent interessant. Com que el Transmèdia aplicat als continguts infantils i juvenils dóna (i donarà) molt de si, en parlarem en propers posts. Contents que ens segueixis i que participis.

Leave a reply